Toronto - Microsoft WPC 2016

En dagbok från Toronto och Microsoft WPC – juli 2016

Måndagen den 11:e juli 2016
Över 16 000 Microsoft-partners från hela världen samlade på en plats, dessutom i den arena där både Börje Salming och Mats Sundin blivit legender såpass att de står som statyer utanför arenan idag. Det är svårt att ta in allt som händer under den första dagen på ett sådant här jätteevent som WPC 2016 men entusiasmen och engagemanget går inte att ta miste på. Som partner till Microsoft är jag här delvis här för att nätverka med drygt 200 svenska partners som finns på plats, men naturligtvis för att få höra om hur Microsoft ser på framtiden. Förhoppningen är att få ta del av de strategier de har för det kommande året och att se alla fantastiska produkter och lösningar som andra partners från olika delar av världen har tagit fram med hjälp av Microsofts produkter.

Den första dagen höll Satya Nadella som är CEO på Microsoft inledningstalet. För att sammanfatta hans ganska lågmälda (vilket är rätt skönt för oss som lyssnat på Steve Ballmer) men engagerande tal, så är det att hela världen genomgår en enorm digital transformation, om kraften av att använda teknologi på rätt sätt och om ”Reinventing Business Processes”. Här följer en länk till hans Linkedin-inlägg om detta; https://www.linkedin.com/pulse/reinventing-business-processes-satya-nadella?published=t

Tisdagen den 12:e juli 2016
Vaknar upp till ännu en het och fuktig dag i Toronto, idag ska det bli 32 grader varmt. Eftersom det är ca halva den temperaturen inne i kongresshallen är det flerlagerprincipen som gäller för att överleva. Efter en promenad till Air Canada Center där förmiddagens key-note hålls får vi lyssna till dagens första talare. Idag fokuserar de på nya teknologiska-lösningar som ger oss som partners och våra kunder nya fantastiska möjligheter. Det är verkligen en spännande tid att vara Microsoft-partner, enligt Scott Guthrie som är vice VD i Cloud och Enterprise Group på Microsoft pågår ”en generationsväxling” med organisationer som vill flytta sin verksamhet till molnet och faktiskt gör det. Microsofts moln representerar det bästa valet (naturligtvis enligt Microsoft men även enligt en hel del undersökningar) för att tillgodose denna efterfrågan med mer tillförlitliga moln-certifieringar än någon annan leverantör, med Microsofts unika hybridkapacitet och möjlighet för oss partners att äga ”molnet resan” för våra kunder.

Microsoft fortsätter att bygga ett mer intelligent-moln och annonserade den allmänna tillgången till Azure SQL Data Warehouse, vilket ger en riktig moln-skalbarhet för datalagring. Detta kommer att sparar tid och pengar jämfört med konkurrerande lösningar och i många fall dagens on-premise-lösningar. Ett bra exempel som visades på scenen i morse är Schneider Electrics användning av Azure för att ge hållbar solenergi till mer än 170 skolor och kliniker i avlägsna delar av Nigeria som annars inte har någon elektricitet.

Onsdagen den 13:e juli 2016
Det jag inte skrivit ännu är att varje dag inleds med ett musikuppträdande och vi svenskar fick verkligen en bra tändning och publicitet idag då Icona Pop startade dagen – grym energi och bra tryck. Dagens ord; opportunity (möjlighet, tillfälle, chans). Vi vet alla att det har varit en tröghet i att få våra kunder att investera i molnet, om inte annat har Wikileaks och Edward Snowden visat på säkerhetsbrister. Men om man ser på den säkerhetsapparat som Microsoft har jämfört med vad man kan ha som enskilt företag så kan man nog ta fasta på att det iallafall inte är osäkrare att använda deras servrar – vilket ju molnet är. Ett annorlunda citat här är att det idag finns två typer av företag, dels de som blivit hackade och dels de som ännu inte vet att de blivit hackade.

Det finns naturligtvis en massa undersökningar om hur molnet växer och en är IDC som förutspår att år 2020 dvs redan om 4 år så kommer marknaden för molntjänster att omsätta mer än 500 Miljarder USD, därför bör man redan nu fundera på hur man ska påbörja sin resa. Dagen avslutades med en hejdundrande tillställning i Air Canada Center med uppträdande av Icona Pop och Gwen Stefani – bra tryck och en kul samt professionell avslutning av denna dag.

Torsdagen den 14:e juli 2016

Denna sista dag gick i nätverkandes tecken då vi svenskar körde hela förmiddagen tillsammans. Här presenterade den nya VDn Joacim Damgard med flera hur vi tillsammans ska skapa nya möjligheter för Sverige. Vi fick se en hel del intressanta trender bl.a. att verksamheten nu äger mer än 60 % av IT-budgeten och att mer än 65 % av köpcykeln sker innan kunden pratat med en leverantör samt att ca 60% av kunderna förväntar sig att fördubbla sin produktivitet genom den digitala transformation som Satya pratade om den första dagen. Snyggt i hopknutet! Dagen avslutades med ett antal bra runda-bordet-diskussioner för oss partners. Jag måste säga att Microsoft verkligen vet hur man anordnar en bra konferens och att deras personal är grymt kunniga och engagerade – inte minst de svenska representanterna.

Sammanfattning av dessa händelserika dagar
Min största behållning förutom nätverkandet var naturligtvis Microsoft satsning på Business Intelligence – alla pratar Power BI och Cortana Analytics Suite.

Cortana Analytics Suite

Microsoft har nu (äntligen) ett komplett erbjudande från ”ax till limpa” med allt från inhämtning av data, lagring i smått och stort (jättestort) och raffinering samt analysering av data med Machine Learning och Analytics. Detta tillsammans med visualisering med hjälp av Power BI, nya (både snygga och intuitiva) Reporting Services med Mobilitet, både med hjälp av Power BI och det inbäddade Datazen gör att vi som Microsoft-partner kan erbjuda våra kunder en av marknadens absolut vassaste och prisvärda BI-lösningar.
Allt detta gör att jag ser framemot att resten av året få hjälpa kunder med att bli ännu bättre med hjälp av den senaste tekniken och de hjälpmedel som nu finns tillgängliga från Microsoft.

Nu drar jag mig hemåt via kanske en av världens mest kaotiska flygplatser och en (förhoppningsvis) välförtjänt semester!

Jag heter Michael Sandström och har jobbat med BI sedan 2004. Ska man hård dra det hela så byggde jag min första budget- och prognoslösning redan för 20 år sedan men då visste jag inte om att det hette BI. Jag arbetar som konsult på Advectas sedan 3 år tillbaka, jag är även Konsultchef över ett antal Microsoft-konsulter samt partneransvarig gentemot Microsoft.